wat is de vlam?

de vlam is een site waarop persoonlijke en collectieve bijdragen verschijnen over actuele politieke onderwerpen. Het wil geen indymedia zijn waarop allerlei actuele informatie verschijnt, maar de nadruk leggen op een maatschappelijke analyse van gebeurtenissen, dit echter met een praktisch doeleind: de kapitalistische maatschappij vervangen door een nieuwe en betere maatschappij. de vlam wil bijgevolg geen ‘objectieve’ of academische site zijn, maar zo veel mogelijk discussie uitlokken. De site vertegenwoordigt dus ook geen afgelijnde politiek standpunt, maar is een plek waarop verschillende standpunten en visies aan bod komen die ik zelf interessant vindt.

Voor een betere wereld moet je strijden, maar hoe? En hoe zal die andere maatschappij er dan uitzien? Die vraag komt aan bod in de discussies, die een deel van de strijd zijn. Door een collectieve discussie hoop ik het bewustzijn van anderen en van mezelf te verscherpen. Alle bijdragen op deze blog zijn stappen in dit proces van bewustwording, dat niet volgens een rechte lijn verloopt, maar via vele kronkels en bochten. Ik hoop dat deze bescheiden blog dit proces versterkt.

Zelf sta ik dicht bij de Internationale Kommunistische Stroming die zich beroept op de achtereenvolgende bijdragen van de Bond van Kommunisten van Marx en Engels (1847-1852), van de drie Internationales (de Internationale Werklieden Vereniging, 1864-1872, de Socialistische Internationale, 1889-1914, de Kommunistische Internationale, 1919-1928), van de linkerfracties die zich in de jaren 1920-1930 uit de ontaardende Derde Internationale hebben losgemaakt, in het bijzonder de Duitse, Hollandse en Italiaanse Linkerzijde. Laat mijn voorkeuren en sympathieën echter geen grens zijn aan een open debat. Standpunten kunnen steeds veranderen, naargelang de argumenten.

De laatste tijd post ik minder berichten op deze blog, omdat ik me volop engageer in Discussiegroep Spartacus. Ik geloof dat via regelmatige collectieve discussies meer kan worden bereikt dan via een privé-blog.

Y.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: